Música i religió

 

La música religiosa:

  de la litúrgia a les sales de concert 

 La música és un dels grans dons que Déu ha concedit als humans.
Dins les ànimes on sona la música, el diable hi té el pas barrat.

 


La unió de l’humanisme amb el misteri de la mística sacra la sentim, emocionalment, gràcies a la inclusió immaterial de la música. Avui dedicarem l’espai del Disco-fòrum a una música els orígens de la qual situarem, cronològicament, entre els dos primers segles de la nostra era: la Música Religiosa.  

Les arrels de la música religiosa, estenen les seves ramificacions a les primeres comunitats cristianes; neix per tradició oral dels antics cants populars, salms i pregàries de les antigues sinagogues jueves i es consolida a les catacumbes romanes durant la persecució als cristians.

Sobre aquestes antigues formes musicals, s’ha fonamentat tota l’estructura musical del món occidental, aquella que ha estat capaç d’unir el sentiment, la sensibilitat, la bellesa i la fe, en una sola unitat.

Avui, sempre condicionats pel temps, seguirem l’evolució de la música religiosa des del Cant Gregorià fins a les grans catedrals musicals del Romanticisme. Un apassionant viatge a través de la història per a recordar o conèixer el llarg recorregut de la música occidental, des del bressol de la música sacra a les grans formes simfònico-religioses  modernes.

Seguirem de manera breu i dinàmica l’evolució dels estils musicals des de l’Edat Mitjana fins al segle XX a través d’aquesta secular forma musical.


Selecció                                         

 Ave Maria. William Gómez. Elina Garança, mezzosoprano

Gloria XV.  Cant Gregorià. Monjos del Monestir de Silos

Spirit Antiqua. H. von Bingen. Ute Kleidler, soprano

Vespres de Santa Maria Verge. Claudi Monteverdi. The Green Mountain

Passió segons Sant Mateu, (final)  Johann .S. Bach. Cors i Orquestra de Munich. Dir. Karl Richter

Rèquiem en Do menor,  (dies irae)   Luigi Cherubini

Cors i Orquestra Cherubini de Trento. Dir. Fabricio Cunial

Missa Solemne, en Re major, op.123, (final) L.v. Beethoven. Staats Kapelle i Òpera de Dresden.  Dir. Christian Thielemann

Te Deum (Missa d’acció de gracies)  Anton Bruckner. Cors i Orquestra Filharmònica de Berlín. Dir. Eugen Jochum

Comentaris