Mozart: l'ànima d'un gegant en l'esperit d'un nen

  Mozart

1756 - Salzburg – Viena - 1791

Des de la filosofia a la literatura infantil, milers i milers  de pàgines biogràfiques i novel·lesques s’han omplert sobre la vida i obra de l’extraordinari músic salzburguenc. Si bé queden poques novetats a tractar sobre la seva vida, extraordinàriament difosa per tots els mitjans d’informació coneguts (informació sovint desorientada de la realitat), els estudis i assaigs sobre el seu univers musical continuen essent inesgotables.

En les obres dels grans mestres, des de Bach a Beethoven, es fa evident un ascens progressiu en la seva música: el camí de la recerca inicial a la grandesa final. Aquest camí, de ben segur, marca la diferencia entre Mozart i els altres grans compositors.

Mozart apareix de sobte com un estel lluminós, un llampec brillant que pren forma ràpidament, s’eternitza i eleva el caràcter musical del classicisme a una nova visió, més pura, més cristal·lina i més autèntica.   

Les depurades formes de la música de Mozart penetren l’ànima invocant l’amor, apaivagant el sofriment, inspirant l’alegria i relaxant els infants. Les musses van dotar la música de Mozart d’una bellesa infinita, imposant serenament l’harmonia al desordre i al caos. Tot és ordenat, cada nota té un sentit, cada tema, cada acord, cada melodia, és un missatge de perfecció artística.

La creació de Mozart s’escapa de l’abast del coneixement. El fort caràcter humà de les seves òperes, (La flauta màgica), queda reflectit en la seves últimes obres orquestrals, (Simfonia en sol menor); un alè d’inspiració romàntica molt avançat al seu temps i recollit posteriorment per Beethoven.

La selecció que avui presenta en Francesc Coma segueix la línia  dels seus anteriors programes: qualitat musical, una depurada línia interpretativa i una molt bona qualitat d’imatge.

Selecció

Missa de la Coronació K.317. Episodi VI, Agnus Dei

Katheleen Battle, soprano; Wiener Singverein; Orquestra Filharmònica. de Viena; Director, Herbert von Karajan

 Concert per a Violí i Orquestra núm. 3, K. 216. I. Moviment, Allegro

Hilary Hann, violí; Orq. Simfònica Radio Stuttgart. Dir. Gustavo Dudamel

 Concert per a Clarinet i Orquestra K. 622. II Mov. Adagio

Thorshen Johanns, clarinet; WDR Simfonieorchestra Köln. Dir. Eivind Aadland

 Concert per a Piano i Orquestra núm. 21, K. 467. II mov.  Andante

Yeol Eum Son, piano; Orq. del Festival Txaikovski 2011.  Dir. Philips Dalton

Requiem  K. 626. Episodi VII: Lacrimosa

Wiener Singverein; Orquestra  Filharmònica  de Viena; Director, Herbert von Karajan

Disco-fòrum (selecció i comentaris) Francesc Coma; (imatge i so) Júlia i Maria Ventura Castellote

Presentació 14 de juliol de 2021

Comentaris