Mr. Jazz

 


Louis Armstrong
Trompetista, cantant i director

 

Avui el Discoforum es vesteix de gala per a presentar-nos una acurada selecció d’obres de jazz, interpretades per un dels més grans intèrprets d’aquest gènere musical: Louis Armstrong. El ponent d’avui, Manel Fabregat, el nostre especialista en Jazz, ens introduirà amb aquesta extraordinària selecció i els seus documentats comentaris, a la vida i obra d’aquest músic genial.  

No es fàcil introduir-se de sobte en el Jazz artístic i en el seus autèntics valors; dos grans compositors del segle XX, Stravinsky i Shostakovitch, varen intentar esbrinar aquell fenomen musical nascut del poble negro-americà,  sense arribar a copsar la seva autèntica essència.

Occident va trigar a entendre els autèntics valors inherents al Jazz artístic, aquells que el diferenciaven de la música tradicional predominant tant a Europa com a Amèrica; quins eren els valors  d’aquesta música  que divergien de qualsevol tipus de música coneguda, ja fora tradicional, clàssica o moderna.

El Jazz va recollir totes les característiques de la música negro- americana per a unir-les a la tradició harmònica europea, enriquint-la amb sons africans de qualitat rítmica més rica i variada i d’un fraseig sonor més expressiu, capaç de fer expressar un instrument musical amb la calidesa tonal de la veu humana.  

El fet diferencial entre la música clàssica tradicional i el Jazz artístic es sustenta bàsicament, en que aquest, eludint la interpretació fidel de la lectura d’una partitura, dona tot el protagonisme a la seva figura cabdal: l’intèrpret. La capacitat d’aquest per a expressar, amb instruments musicals, la veu d’un poble que va patir l’exili i l’esclavitud, es el motiu  pel qual el Jazz assoleix el seu caràcter més valuós, intransferible i únic: la improvisació.

Louis Armstrong fou, de ben segur, un dels més fidels intèrprets d’aquesta innovadora i espontània expressió musical, sobre la qual en Manel ens il·lustrarà a bastament.

Selecció

High Society. King Oliver Jazz Band

 Jazz Me Blues. Wolverine Orchestra

 Nobody Know the Trouble. Louis Armstrong & all Stars

 Blueberry Hill. Louis Armstromg & all Stars

 La Vie en Rose - TV. alemanya

 C’est Si Bon -  TV. alemanya

 Jeepers Creepers - Jack Teagarden Band

 Someday - TV belga. Louis Armstrong & all Stars

 Indiana - TV alemanya. Louis Armstrong & all Stars

 Hello Dolly

 When the Saints Go Marchining In

 What a Wonderful World


Presentació: 1 de setembre de 2021, a dos quarts de set del vespre

Comentaris