Franz Schubert 1. Música de cambra

 1797 – Viena - 1828



 Ànima de l’home, ¡com t’assembles a l’aigua!

Destí de l’home, ¡com  t’assembles al vent! (Goethe)

 El Cant dels esperits sobre l’aigua, lied polifònic compost per Schubert l’any 1820 sobre un tema de Goethe, és la revelació biogràfica que més ens aproxima al pensament musical del més fugaç dels grans compositors alemanys.

Schubert tot i havent viscut envoltat per gegants de la música com Beethoven, Mendelssohn, Chopin... es va mantenir sempre al marge de la seva influència; va crear un nou espai musical dins el romanticisme imperant, amb absoluta seguretat sobre el valor de la seva obra.

El significat de la música de Schubert en el moviment romàntic que es va estendre per Europa durant el segle XIX, ve determinat per ser la primera música que, per damunt de l’element subjectiu característic del Romanticisme, dona especial rellevància a l’element poètic per a crear noves formes musicals més sensibles.

Aquesta característica s’acusa en tota la seva excel·lent obra orquestral, des de les simfonies, fins a la seva bellíssima obra de cambra. No obstant és en les seves cançons (lieders) on el mestre s’expressa amb absoluta llibertat, i dona a les seves idees una figura artística pròpia. També la seva obra de cambra, no subjecta a la forma sonata, expressa la llibertat del pensament musical de Schubert.

És evident que l’obra de Schubert es manté dins les estructures musicals tradicionals, però la singularitat de la seva obra, s’afirma en la seva condició de creador del lied, a partir del naixement de la poesia lírica que va engendrar el Romanticisme.

Franz Schubert, va néixer a Viena el 31 de gener de 1797 i va morir a la mateixa ciutat el 19 de novembre de 1828. De la seva extensa i valuosa obra musical, el nostre ponent d’avui, Francesc Ventura, ha realitzat un ampli i erudit treball, rigorosament documentat i il·lustrat amb els millors passatges musicals del gran mestre, a qui ens presentarà en tres sessions de Discoforum espaiades en el  temps. Un gran esdeveniment!

   

Selecció a càrrec de Francesc Ventura

Cant del cigne. John Shirley Quirk, bariton

 Impromptus núm. 3, Vladimir Horowitz, piano

 Ave Maria. Serenata, Luciano Pavarotti, tenor

 Sonata Arpeggione* per a violoncel i piano. D 821

Yo-Yo-Ma, violoncel – Rudolf Firkusny, piano

 Nocturn. Trio per a piano violí i violoncel D. 897 Mèdici trio

 Quintet la Truita D. 667. in A major (1r mov.) Allegro vivace

Solistes Filharmònica de Berlín. Yannik Rafalimanara, piano

 Octet per corda i vent en Fa major, D.803. (3r mov.)

Scherzo Alegre -Vivace Hochrhein MusikFestival

 

*Arpeggione: execució de les notes d’un acord de forma     

                        successiva, a l’estil de l’Arpa

Presentada el 16 de juny de 2021

 

Comentaris