Franz Lehár, del Vals a l'Opereta

 1870 - Franz Lehár - 1948


Franz Lehàr, compositor i director d’orquestra austro-hongarès va néixer a Komaron, Hongria, l’any 1870 i va morir a Bad-Ischl, Àustria, l’any 1948. Es conegut principalment com a compositor de valsos i operetes, la majoria de les quals va escriure a Àustria.

Els seus inicis, clarament simfònics, el van dur a compondre diverses sonates, un poema simfònic i tres òperes, una de les quals (Les Vieneses) es va estrenar al teatre Ann der Wien, l’any 1902, així com un bon nombre de música de cambra i per a piano.  

La tèbia acceptació de la seva obra seriosa per part del voluble públic austríac, el va inclinar a moure’s en espais més senzills i populars, buscant al camí més fàcil a l’èxit: les marxes i els valsos, fins a dedicar-se exclusivament a l’opereta, on es va consagrar com un dels mestres del gènere.

Les seves obres, entre elles les famoses La viuda Alegre i El Conde de Luxemburg, plenes de belles melodies, van assolir molta fama, un  èxit aclaparant que amb el pas del temps però, es va anar diluint.                                  

Sobre els anys cinquanta del segle passat, desprès de la forta davallada soferta pel gènere abans de la segona guerra mundial, (1930), el cinema va intentar recuperar l’opereta amb versions a l’estil de Hollywood, versions que van estar ràpidament eclipsades pels impressionants musicals de Broadway, obres amb una estructura musical més solida i uns arguments més actuals.      

Actualment la música d’opereta ha sofert una transformació important, les melodies més conegudes i famoses han estat recuperades pels grans cantants, utilitzant-les en versió de concert, en recitals populars i amb actes de promoció discogràfica.  

Una d’aquestes acurades seleccions és la que presentarà i comentarà el ponent d’avui, Josep Izquierdo. Una sessió de Disco-fòrum dedicada exclusivament, sense més, a passar una bona estona.

Selecció

Marxa de la Vídua Alegre. Orq. Filh. Slovenia - R. Hayman 

 Llavis segellats. Diana Rambau – J. Kaufmann

 Or i Argent. Phil. de Viena. Dir. V. Fedosejev          

La Joventut d’EvaPhil. de Viena. Dir. V. Fedosejev     

 Vals de les sirenes (de LaVídua Alegre). Orquestra Simfònica Johann Strauss

 El meu cor es teu (de Terra de somriures). Josep Carreras. Tenor

Melodia (de El fill del Zar). Linda Kemeny. Soprano

 M’encanta besar les dones. Jonas Kaufmann. Tenor

 Cançó de Vilja (de La Vídua alegre). Renè Fleming. Soprano

Els meus llavis besen apassionadament (de Giuditta). Anna Netrebko.  Soprano

Presentat el 28 de juliol de 2021

Comentaris