La música infreqüent de Beethoven

Beethoven 250

Música infreqüent de Beethoven


L’any passat, el Club de Música de la Biblioteca Pare Miquel, tenia previst organitzar tres sessions de Disco-fòrum especials per tal de retre homenatge, en el 250è aniversari del seu naixement, a Ludwig von Beethoven, un dels més grans artistes de la història de la música.

Teníem previst atansar-nos al seu inabastable llegat musical oferint un recull de la seva immensa obra, la qual aprofundeix, per primera vegada a la història, ens les arrels humanes de la música, aquelles a les que tant sols s’arriba amb els profunds acords del sentiment. Beethoven va obrir les portes de l’art dels sons a la nova expressió musical d’un gran clàssic i un dels cims de l’art de tots els temps: el Romanticisme.

Fins avui, les circumstàncies actuals del coronavirus, que tots i totes coneixem i patim, no ens han permès dur a terme aquest projecte. El Club de Música, però, no podia ignorar una data tant significativa com és la d’aquest aniversari i amb l’acte d’avui rendirem un senzill i sentit homenatge al gran mestre; un breu i emocionat record anecdòtic sobre la seva persona i la seva obra.

Tot i la pandèmia, son molts els actes que es van fer durant l’any passat per a commemorar aquest aniversari. Totes les grans obres del mestre van estar representades en espectaculars macroconcerts, amb les millors orquestres i les millors figures musicals del moment.

Nosaltres dedicarem aquest petit homenatge al mestre amb una selecció de la seva música infreqüent, aquella música que sense haver estat completament oblida ha estat poc programada a les temporades de les nostres orquestres. Veritables obres d’art que, de ben segur, han restat minimitzades per l’excel·lència i grandiositat del total de la seva immensa producció.

El retrat biogràfic de Beethoven ha esta presentat, a través de la història, per centenars d’obres literàries, cinematogràfiques, teatrals, musicals i un llarg etc... algunes d’elles molt recomanables. Avui, les rapsodes Mari-Carme Dragó i Maria del Carme Valdé, habituals col·laboradores del Club de Música ens presentaran, en format col·loquial, una mostra de la música del gran mestre menys programada a les nostres sales de concert.

                                                                             R. Cervera Marin

Selecció a cura de Ramon Cervera Marin

1. Septet op. 23. “Septimino” 3r mov. Septet de Buenos Aires.

2 Les Criatures de Prometeo. Op. 43. Obert. Phil. de Viena,  Bernstein

 3. Les Criatures de Prometeo op. 43. Ballet. Heartig Ensemb. Ballet

 4.“Sweet Power” Tradicional irlandesa. Trio amb piano+duet vocal

 5. Octet op.103, “finale presto.” Grup de vent italià Sarbacanes

 6. Fidelio, duet “O nomenlose Freude.” Anna Silja - Richard Cassilly

 7. Quartet de corda núm.13 op.120. 4t mov. Quartet Casals

 8. Crist on de Mount. “Hallellujah” Mormon Tabernacle Choir

 9. Trio piano nḿu.2, op.11, fragment. Piano trio Sam Barcle

10. Missa Solemnis. “Gloria dei patris”. Karajan-Berliner Filharm.

11. Romança núm. 2. Op.50 Renaut Capuçino-Kurt Masur- Gewandhaus   

12. Fantasia Coral op.  final. Daniel Barenboim - Berlíner Filharm.

Presentació i comentaris a càrrec de Maria del Carme Valdé i Mari- Carme Dragó

Presentada el 19 de maig de 2021



Comentaris