Txaikovski. Eugene Onegin

Pyotr Ilitx Txaikovski

Eugene Onegin
Òpera en tres actes sobre el poema d'Aleksander Puixkin 

Compositor rus nascut a Vótkinsk l’any 1840 i mort a Sant  Petersburg el 1893, fou autor d’una important obra orquestral. Els seus concerts de piano, les seves sis simfonies, els seus famosos ballets i les seves òperes, el van situar al capdamunt dels grans mestres eslaus.

De les nou òperes de que consta la seva obra lírica, destaca la seva obra mestra Eugene Onegin, una acurada selecció de la qual ens oferirà el Disco-fòrum d’avui.  

Socialment marginat per “l’estigma” d’una inclinació sexual, en aquell temps prohibida i castigada, la música de Txaikovski, expressa tot el dramatisme de la vida del mestre lluitant contra aquesta inclinació i el seu rebuig als rigorosos condicionaments polítics i socials de l’època.      

Txaikovski, unint el seu extraordinari domini de l’orquestra amb la melodia lírica italiana, certs tocs d’expressionisme francès i una gran aportació de sentiment personal, va aconseguir una innovadora expressió romàntica.

Amb alguna pinzellada harmònica derivada de Wagner i el seu apassionat sentiment melòdic, a voltes crispat però sempre extraordinàriament agradable al públic, Txaikovski va crear un tipus d’òpera revolucionari, més pròxim als estaments europeus que no pas a l’escola russa. 

El característic sentimentalisme de Txaikovski, tan apassionat en la seva obra orquestral, encara troba una expressió millor en la seva obra teatral, tal com demostra la seva òpera Eugene Onegin.

El dramàtic preludi inicial, els recitatius, els duets, els cors i les seves àries, fan d’Eugene Onegin, una excepcional obra mestra del gènere i un dels millors exemples de l’òpera romàntica, la qual, en Josep M. Busqué, il·lustrarà amb els seus erudits comentaris.

   

Selecció a càrrec de Josep M. Busqué

Acte I

Introducció
Escena de la carta...Tatiana

Acte II

Vals
Kuda Kuda... Lensky
Duel a mort... Lensky - Oneguin

Acte III

Polonesa

Repartiment

Tatiana    -    Elena Prokina, Soprano
Olga - Louise Winter, Contralt
Eugene Oneguin - Wojciech Drabowicz, Baríton 
Lensky - Martin Thompson, Tenor
Cori ortquestra filharmònica de Londres, Dir. Andrew Davis
Prpoducció del Festival de Glynderbourne

Presentació, 30 de juny de 2021

Comentaris